Publicatie DACE SIG GWW Werkgroep Stikstofberekeningen

Publicatie DACE SIG GWW Werkgroep Stikstofberekeningen

25 juli 2024 om 10:39 door Communicatie DACE 1 reactie

"Werkgroep stikstofberekeningen: "(Reken)regels en kaders voor Aerius input”

Stikstofberekeningen zijn al enige tijd een hot item, zeker in de infrastructuur. Projecten kunnen erdoor vertragen of zelfs stilgelegd worden wat voor veel onzekerheid in de branche zorgt.

Voor het berekenen van de stikstofdepositie wordt het programma Aerius gebruikt. De input van Aerius komt voornamelijk vanuit de ramingen of begrotingen. Kostendeskundigen van de ingenieursbureaus, aannemers en opdrachtgevers hebben geconstateerd dat grote onzekerheden vanuit de raming landen in een Aerius output op 2 decimalen. Daarom is er behoefte aan eenduidige definities en rekenregels voor de Aerius-input.

Om dit te onderzoeken, is eind 2023 de Werkgroep Stikstofberekeningen opgericht door de DACE SIG GWW, met deelname van CROW. Het doel is om duidelijke spelregels voor de berekeningen vast te stellen, zodat de branche kaders beschikbaar krijgt om eenduidige input voor Aerius te bepalen.

Het eindresultaat van dit onderzoek is vastgelegd in het rapport van de DACE SIG GWW ‘Van SSK naar Stikstof depositie’. De werkgroep heeft dit gepresenteerd op de DACE Contactbijeenkomst van 20 juni jl. tijdens het GWW-vooruurtje. Via deze link kunt u het rapport downloaden.

Via deze mail wil de DACE SIG GWW het rapport bij de DACE community onder de aandacht brengen en deze kennis met u delen. 

Werkgroepleden:
dace contactbijeenkomst 200624 05 SIG GWW

Eric van Aalst - ProRail
Gerard Filé – RHDHV
Patrick Buzing - Tauw
Roy Voorend - Crow
Edwin Maasdam - Tauw
Erik Schulte Fischedick – Witteveen + Bos
Martina Dopper – Ballast Nedam
Roel Arts - RHDHV
Ton de Vries - RWS
Stephan Reuling- Arcadis
Marcel Volleberg – Arcadis

Reacties

  1. Hanneke van Hengstum Hanneke van Hengstum Schreef op 25 juli 2024 om 20:52:04

    Wat een goed initiatief om met een breed gezelschap kostendeskundigen dit maatschappelijk relevante onderwerp op te pakken en te komen met gezamenlijke uitgangspunten en rekenregels. Dat helpt bij de besluitvorming en voorkomt onnodige discussie door verschil van inzichten. Met veel belangstelling het rapport gelezen. Complimenten!

Plaats een reactie

Sluiten