Uitnodiging DACE Contactbijeenkomst 20 juni: "Visualisatie: van idee naar kwantificatie"

Uitnodiging DACE Contactbijeenkomst 20 juni: "Visualisatie: van idee naar kwantificatie"

7 mei 2024 om 10:46 door Communicatie DACE 0 reacties

dace uitnodining

“Visualisatie: van idee naar kwantificatie”

Beste deelnemer,

Met genoegen nodigen wij u uit voor de DACE contactbijeenkomst: “Visualisatie: van idee naar kwantificatie” op donderdag 20 juni a.s. in ‘De Soester Duinen’ (Soesterbergsestraat 188, 3768 MD Soest). Ook dit keer is er weer een GWW-vooruurtje.

Voor de tweede contactbijeenkomst van 2024 heeft DACE weer een mooi programma georganiseerd. Drie sprekers zullen laten zien hoe visualisatie, zowel live als via simulatie, kan leiden tot nieuwe inzichten en effectievere en efficiëntere uitvoeringen.

Theo de Graaff (Fokker) laat zien hoe value engineering in combinatie met een model waardevolle inzichten geeft. Fred Schuijt (Altrad) hoe 3D design in complexe omgevingen bij steigerbouw leidt tot tijdwinst zonder risico en Joop Niese (SB Planning) laat u zien wat de voor- en nadelen zijn van 4D en 5D planningstechnieken en hoe dat een projectrealisatie kan beïnvloeden.

Kortom een zeer gevarieerde contactbijeenkomst met zeer interessante sprekers en onderwerpen.

De SIG GWW heet u graag welkom op het vooruurtje, waar de resultaten van de Werkgroep Stikstofberekeningen worden gepresenteerd in
"(Reken)regels en kaders voor Aerius input".

De eerste presentatie wordt gegeven door Theo de Graaff (Fokker).

Kunnen we de luchtvaart op eenvoudige wijze verduurzamen? Kan Schiphol de toenemende vraag naar vliegreizen duurzamer invullen? Kan Value engineering antwoord geven op deze vragen?

Negatieve effecten van de luchtvaart zoals geluidoverlast, luchtvervuiling, condens strepen en klimaatverandering zijn bekend. Vliegen is een hoogwaardige vorm van transport. Een huwelijksreis, familiebezoek, diplomatieke conferenties en zo af en toe een verre vakantiebestemming.  Het idee is om de luchtvaart verder te verduurzamen door te vliegen met uitsluitend handbagage.

Studenten van de Hogeschool InHolland Delft hebben een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar een cabineontwerp dat vliegen met handbagage faciliteert met verassende uitkomsten.

In samenwerking met KLM, TU-Delft, DACE, Schiphol en GKN Aerospace hebben de studenten tevens een model op ware grootte van de cabineconfiguratie samengesteld en deze geanalyseerd op duurzaamheid, maatvoering en op reiziger comfort. Plaats nemen in het cabinemodel maakt een ‘levensechte passagierservaring’ mogelijk.

Theo de Graaff is na zijn studie Werktuigbouwkunde in Amsterdam voor zijn dienstplicht bij de Luchtmacht op vliegbasis Volkel gestationeerd. In 1981 begon hij zijn loopbaan bij Fokker Aircraft en in 1999 haalde Theo zijn Value engineering diploma bij NAP/DACE.  Vliegtuigen van o.a. Fokker, Airbus, Boeing, Dassault en Lockheed zijn met zijn kennis van Value engineering verbeterd. Een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de luchtvaart is waar Theo nu met veel plezier aan werkt.

De tweede presentatie met de titel "Van visualisatie naar inzicht" wordt gegeven door Fred Schuijt (Altrad). 

Optimaliseer het engineeringproces qua snelheid, kwaliteit en efficiëntie met 3D design. Traditionele methoden falen in complexe omgevingen, want steigers worden vaak eerst gebouwd en dan pas berekend en dat is niet optimaal.

Met 3D design vertrek je van nauwkeurige gegevens, elimineer je fouten en bespaar je kostbare tijd.  Alle stakeholders kunnen het virtueel model via VR controleren.  Dat maakt wijzigingen en de herverdeling van resources eenvoudig en biedt tijdwinst zonder risico. Optimaliseer vandaag voor een efficiëntere toekomst.

Fred Schuijt is directeur Nederland Altrad Services Benelux. Hij is een ervaren senior manager met jarenlange achtergrond in de industrie en heeft meerdere directiefuncties bekleedt bij diverse gerenommeerde nationale en internationale bedrijven in de dienstverlening.

Sinds 2019 is hij verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten van de Altrad Groep binnen de Benelux . Hij is een gedreven manager met focus op veiligheid, duurzaamheid maar zeker ook digitale innovatie.

De derde presentatie zal worden gegeven door Joop Niese (SB Planning).

In zijn presentatie zal Joop Niese uiteenzetten wat 4D en 5D planningstechnieken inhouden, welke tools hij gebruikt, hoe het zit met project simulaties en de voor- en nadelen van deze methodologieën. Hij zal ook bespreken hoe kosten effectief geïntegreerd kunnen worden met projectplanning, om efficiënte en budgetnauwkeurigheid te maximaliseren.

Joop Niese is een vooraanstaande expert in integrale projectplanning binnen de bouw- en industriesector, gespecialiseerd in 4D en 5D planningstechnieken. Zijn ervaring in het integreren van BIM modellen en planning (4D) en het combineren van projectplanning met financiën (5D) maakt hem een toonaangevende figuur in het veld. Met meer dan twintig jaar ervaring in het vak heeft Joop een diepgaand begrip van de strategische toepassing van deze planningstechnieken op complexe multi disciplinaire projecten. In zijn presentatie zal hij uiteenzetten wat 4D en 5D planning inhouden, welke tools hij gebruikt, project simulaties en de voor- en nadelen van deze methodologieën. Hij zal ook bespreken hoe kosten effectief geïntegreerd kunnen worden met projectplanning om efficiëntie en budgetnauwkeurigheid te maximaliseren.

Aansluitend nodigen wij u graag uit voor een netwerkborrel.

GWW vooruurtje: "Werkgroep stikstofberekeningen: "(Reken)regels en kaders voor Aerius input"

Stikstofberekeningen zijn al enige tijd een hot item, zeker in de infrastructuur. Projecten kunnen er door vertragen of helemaal in de ijskast gezet worden en het geeft allerlei onzekerheden in de branche.

Voor het berekenen van de stikstofdepositie wordt het programma Aerius gebruikt, echter de input daarvoor komt voornamelijk vanuit de ramingen of begrotingen. Kostendeskundigen van zowel de ingenieursbureaus, aannemers en opdrachtgevers hebben geconstateerd dat grote onzekerheden vanuit de raming landen in een Aerius output op 2 decimalen, en dat er behoefte is aan eenduidige definities en rekenregels hoe deze Aerius-input aangepakt moet worden.

Vanuit de SIG GWW is eind 2023 een Werkgroep Stikstofberekeningen opgericht om dit te onderzoeken en spelregels voor de berekeningen te definiëren, waar ook het CROW bij aangesloten is.

Tijdens dit GWW-vooruurtje worden de resultaten van deze Werkgroep Stikstofberekeningen, gepresenteerd door enkele leden van deze werkgroep: Stephan Reuling (Arcadis) en Eric van Aalst (ProRail). Met deze resultaten krijgt de branche duidelijke kaders beschikbaar om eenduidige input voor Aerius te bepalen.

Programma 13.45-17.00 uur

13.45: GWW-vooruurtje
15.00: Opening DACE voorzitter Robert de Vries
15.15: Presentatie Theo de Graaff
15.45: Presentatie Fred Schuijt
16.15: Presentatie Joop Niese
16.45: Plenaire discussie
17.00: Sluiting en netwerkborrel

U kunt zich door middel van een e-mail nu al opgeven voor deze activiteit. Dat helpt ons om de bijeenkomst te organiseren.

We zien er naar uit om u te mogen begroeten bij de DACE contactbijeenkomst

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten