Uitnodiging DACE Contactbijeenkomst
21 oktober 2022 om 12:03 0 reacties
Beste deelnemer,
Met genoegen nodigen wij u uit voor de DACE contactbijeenkomst ‘’Cost Estimating bij innovatieve projecten"
op donderdag 24 november a.s. in ‘De Soester Duinen’ (Soesterbergsestraat 188, 3768 MD Soest).
“Cost Estimating bij innovatieve projecten”
Beste deelnemer,
Met genoegen nodigen wij u uit voor de DACE contactbijeenkomst: ‘’Cost Estimating bij innovatieve projecten" op donderdag 24 november a.s. in ‘De Soester Duinen’ (Soesterbergsestraat 188, 3768 MD Soest).
Dit keer is er ook weer het GWW vooruurtje "Delta21, een project van NATIONAAL belang voor de waterveiligheid, energietransitie, het milieu en het MKB"
Wat doe je als cost engineer c.q. cost estimator als er geen historische cost data beschikbaar zijn voor het bepalen van estimates voor een nieuw te starten project? En ook geen huidige, laat staan projected cost data? Hoe kom je dan toch tot een realistische kostenschatting? En hoe dien je je dan als cost engineer op te stellen?
De internationale (proces)industrie staat onder druk om de komende decennia te komen tot een drastische vermindering van de impact op het milieu. Hiertoe zullen nieuwe technologieën op industriële schaal moeten worden ingezet. Dit is niet alleen een uitdaging voor de cost engineer of cost estimator, die wordt geconfronteerd met een gebrek aan (historische) cost data voor dit soort projecten. Het is ook een uitdaging voor collega’s in aanpalende disciplines, zoals engineering, procurement en risk management, om intensiever met de cost engineer samen te werken, vanaf de allereerste fasen van het project.
SIG CEPI heeft getracht zich een beeld te vormen van de veranderingen van het vak die deze ontwikkeling met zich meebrengt, en hoe de cost engineer met de nieuwe onzekerheden om kan gaan. De presentaties zijn gebaseerd op het paper waaraan dit jaar de Jan Korevaar Award (ICEC) is toegekend, en de presentatie die tijdens het ICEC congres over dit onderwerp is gegeven. De SIG schetst haar visie op de toekomst van het vak. Ze hebben daarvoor Dr. Waldo Bongers (DIFFER), Henk Akse (Traxxys) en Geert Henk Wijnants (Stork) uitgenodigd.
Presentatie 1 door Waldo Bongers, DIFFER:
“Plasmatechnologie als voorbeeld van innovatieve technologie”
Waldo Bongers neemt u mee naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van plasmatechnologie, en gaat in op de uitdagingen die horen bij het ontwikkelen en opschalen van nieuwe technologie.
Dr. Waldo Bongers is werkzaam bij DIFFER, het ‘Dutch Institute for Fundamental Energy Research’, bij de afdeling ‘Plasma solar fuels devices’. Dhr. Bongers onderhoudt nauwe contacten met universiteiten en industrie, waaronder bijvoorbeeld het recent geopende Plasmalab in Chemelot/Geleen. Hier zoekt men onder meer uit of plasma het kraken van nafta gaat opvolgen in de toekomst.
Presentatie 2 door Henk Akse, Traxxys: “Opschaling en kostenschattingen voor nieuwe innovatieve technologieën”
Henk Akse zal in zijn presentatie dieper ingaan op twee cases uit zijn eigen praktijk. Hierbij zal hij laten zien waar de uitdagingen van de cost engineer liggen bij het opschalen van nieuwe, innovatieve technologieën.
Ir. Henk Akse heeft een chemisch-technologische achtergrond. Na 20 jaar diverse functies vervuld te hebben bij Shell, Paques, Nuon en Arcadis heeft hij in 2004 het technologie-adviesbureau Traxxys opgericht. De missie van Traxxys is om de transitie naar een sustainable procesindustrie te versnellen.
Presentatie 3 door Geert Henk Wijnants, Stork: “Wijzigingsmanagement van assets onder onzekere omstandigheden”
Geert Henk Wijnants schetst een cost estimating aanpak t.b.v. wijzigingen in assets, in het geval men niet op de ‘standaard’ aanpak terug kan vallen.
Ir. Wijnants is Principal consultant bij Stork Asset management technology. Hij heeft een achtergrond in de industriële techniek. Vanuit die achtergrond heeft hij zich gespecialiseerd in life cycle management van industriële assets.
Aansluitend nodigen wij u graag uit voor een netwerkborrel.
GWW vooruurtje "Delta21, een project van NATIONAAL belang voor de waterveiligheid, energietransitie, het milieu en het MKB"
Uniek aan het delta plan is dat deze te samen met 200 studenten en hun begeleiders wordt ontwikkeld en wordt gesponsord door verscheidenheid aan gerenommeerde partijen.
Huub Lavooij en Leen Berke lichten het plan inhoudelijk toe. En gaan nader in op hoe opbrengsten uit de energieopwekking de investeringskosten kunnen dekken. Hoe de efficiency van reeds geïnstalleerde duurzame capaciteit wordt verhoogd en hoe de Energietransitie hiermee verder in tempo wordt versneld. Vind u het leuk om alvast wat meer te weten te komen voor Delta 21, Bekijk dan de website: www.Delta21.nl
Programma 13:45-17:00 uur
13:45: GWW vooruurtje "Delta21
15:00: Opening DACE voorzitter Robert de Vries
15:15: Presentatie “Plasmatechnologie als voorbeeld van innovatieve technologie" door Dr. Waldo Bongers DIFFER
15:45: Presentatie “Opschaling en kostenschattingen voor nieuwe innovatieve technologieën” door Henk Akse, Traxxys
16:15: korte break
16.20: Presentatie “Wijzigingsmanagement van assets onder onzekere omstandigheden” door Geert Henk Wijnants, Stork
16:50: Afrondende vragen
17:00: Sluiting en netwerkborrel
U kunt zich door middel van een e-mail nu al opgeven voor deze activiteit. Dat helpt ons om de bijeenkomst te organiseren.
We zien er naar uit om u te mogen begroeten bij de DACE contactbijeenkomst.